Rulmenti radiali oscilanti cu bile

Rulmentii radiali cu bile au o cale de rulare sferica pe inelul exterior, avand ca principala caracteristica posibilitatea compensarii erorilor de aliniere unghiulara dintre arborele si carcasa ce pot aparea. Acest tip de rulmenti se utilizeaza cel mai frecvent la lagaruirile in care pot aparea erori de aliniere unghiulara la montaj din cauza incovoierii arborelui. Rulmentii oscilanti cu bile se pot executa cu alezaj cilindric sau conic, cei cu alezaj conic beneficiind de bucse de strangere.

Modele de rulmenti radiali oscilanti cu bile

Rulmenti radiali oscilanti cu bile etansati (se executa cu garnituri din cauciuc sintetic de etansare pe ambele parti, cauciuc rezistent la benzina, ulei sau uzura indelungata. Rezistenta lor este cuprinsa intre -30 si +80 grade celsius. Se livreaza unsi pentru toata durata de functionare si nu trebuie spalati sau incalziti inainte de montaj).

Rulmenti radiali oscilanti cu bile cu inel interior lat (cei din seriile 112 si 113 se utilizeaza in montaje simple, nepretentioase, direct pe arborele laminat. Toleranta de executie a alezajului J7 permit montajul rapid iar inelul interior ce este prevazut cu un canal, ajuta la fixarea axiala prin intermediul unui surub sau stift).
Toleranta: Se executa in clasa de toleranta normala P0 in afara de  modelul cu inel interior lat ce solicita o clasa de toleranta J7. La cerere se pot livra si in alte clase de toleranta sau cu joc radial mai mic/mare.
Joc radial/axial: Jocul radial la livrare este normal, C2 la modelele cu inel interior lat si  C3 la modelele cu alezaj conic.
Colivii: Se executa cu colivii ambutisate din tabla si la cerere , pentru turatii si dimensiuni mari din alama.
Incarcare: Pentru rulmentii radiali oscilanti cu bile montati cu bucse pe un ax lis fara sprijin capacitatea de incarcare axiala depinde de frecarea alezaj buscsa-arbore. Incarcarea maxima admisa se calculeaza in functie de latimea rulmentului si diamentrul alezajului sau.
Inclinare: In anumite limite rulmentii radiali oscilanti cu bile permit inclinarea inelului exterior fata de cel interior fara a diminua calitatea lagarului.