Rulmenti axiali cu role conice

Rulmentii cu role conice in cruce pot prelua sarcini axiale in ambele sensuri, sarcini pur radiale sau combinate, ei fiind ingusti insa cu un comportament asemanator rulmentilor normali cu role conice. Ei se compun dintr-un inel exterior, doua inele interioare si role conice amplasate alternativ la o distanta de 90 grade intre inele, fiind separate prin rondele din plastic. Acest tip de rulmenti functioneaza cu o frecare minima pe fetele frontale si o temperatura scazuta in mare parte datorita diametrului rolelor care este mai mare decat lungimea si a conurilor mici. Rulmentii cu role conice in cruce au o multime de avantaje date de constructia simpla a lagarelor si asigurarea pieselor de schimb.

Detalii rulmenti cu role conice in cruce

Toleranta: Se executa in clasa de toleranta ridicata, in functie de dimensiune.
Pretensionare: Se monteaza pretensionati pentru cresterea rigiditatii. Pretensionarea se obtine prin apropierea inelelor interioare, iar marimea pretensionariieste data de grosimea saibei ajustata de catre utilizatorul rulmentului.
Inclinare: Pentru sprijin corespunzator, raza maxima de racordare a arborelui trebuie sa fie mai mica decat tesitura de montaj minima a rulmentului.
Ungere: Ungerea se poate face su ulei sau unsoare. In caz ca functioneaza cu axul in pozitie orizontala la turatii mici, unsoarea este cea mai buna varianta.
Altele: Pentru ca pot prelua sarcini in axiale ambele sensuri dar si sarcini radiale, acest model de rulmenti mai au nevoie si de un al doilea rulment. Acesta se monteaza cand inelul exterior este racit si cel interior incalzit.